Loading...

Blog

Október 4-e az Állatok Világnapja

1931-ben a Nemzetközi Állatok Védelméről szóló konferencián, - az akkor már 6 éve, néhány ország részvételével tartott rendezvények megszervezése után - került ajánlásra, hogy október 4-e, Assisi Szent Ferenc halálának évfordulója legyen az Állatok Világnapja (World Animal Day).

Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet védőszentje 1226. október 3-án Olaszországban halt meg, majd 1228. július 16-án IX. Gergely pápa szentté avatta, és ünnepét azonnal felvették a római naptárba, október 4-i dátummal és így válhatott ez jó 700 évvel később az állatok világnapjává.

Az állatok világnapjának legfontosabb gondolata, hogy létezésük boldogabbá teszi életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat, teszik teljessé környezetünket. A jeles nap megtartásának célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára legyen az vadon élő vagy háziállat.

Míg háziállatainkról közvetlen felelősségünk gondoskodni, addig a vadon élő – és főként – veszélyeztetett fajok megóvásában is tudunk támogatást nyújtani. Hogyan?

  • Óvd a környezeted és ne szennyezd, hiszen számára a természet az otthona.
  • Támogass olyan szervezeteket mint a WWF , akik folyamatos fajvédelmi programokkal, jelképes örökbefogadáson keresztül adományaitokkal a kihalófélben lévő állatokat segítik.
  • Segíts aktív munkával állatmenhelyeken és hallasd a hangod minden esetben, ahol elfogadhatatlan bánásmódban részesül egy állat!
  • Gondold át a húsfogyasztásod mértékét és próbáld csökkenteni, hogy ezzel se támogasd a nagyipari és sokszor kegyetlen állattartást!
  • Tartózkodj az állatokon tesztelt kozmetikumok vásárlásától, egyúttal fair trade termékeket használj!
  • Ha sérült, beteg állatot látsz, próbálj segíteni vagy ha nem tudsz, akkor segítséget hívni, hiszen sok esetben ránk vannak utalva.
  • Az Állatok Világnapja a figyelemfelhívásként egy napot jelöl ki erre a célra, de valójában minden napunkat úgy kellene élnünk, hogy a természettel, környezetünkkel, az abban található összes élőlénnyel való kapcsolatkor megtaláljuk a harmóniát. Ennek legelső lépéseként az élet tiszteletén alapuló állattartást hozzuk létre és támogassunk, egy igazán minőségi, magas szintű környezeti kultúrát ahol nem az anyagi javak irreális növelése a cél, hanem a humánus együttélés. Mindehhez elsőként a gondolkodásunkat, majd a cselekedetinket és vásárlói szokásunkat kell hozzáigazítani.

    Kapcsolat
    Email: info@irodakutya.com
    Közösségi média